22 January 2011

Cara mengatasi rasa takut memandu kereta

Soalan:


Saya mempunyai masalah ketakutan dan fobia utk membawa kereta.Saya pernah ada lesen kereta, tetapi di sebabkan tak bawa kereta selama 5 tahun, lesen sy telah mati.

Saya masih ingin membawa kereta,..tetapi jadi takut, berdebar2 dan gelisah bila nak mula bawa.

Sebenarnya, selepas beberapa hari mendapat lesen, sy mengalami kemalangan bila mengelak, sekumpulan kanak2 berbasikal yang tiba2 datang dari belakang ketika saya sedang undurkan kereta. Pada masa tu cuaca agak gelap..belakang kereta sy terkena salah seorang kanak2 tersebut tetapi alhamdullilah, cuma jatuh sahaja.Kereta saya pula senget & terjatuh ke dalam parit kecil.

Mula dari tu, sy rasa macam takut nak bawa, takut terlanggar orang.
Jika saya tak bawa kereta pun, dalam kereta sy jadi takut bila lalu tepi lori kontena atau lori yang besar2.

Macam mana, ya...dalam hati masih ada cita2 nak bawa kereta, rasa cemburu juga dengan kawan2 yang boleh bawa kereta..
harap kawan2 dapat bantu saya berikan cara saya atasi masalah ini

Jawapan 1:
salam,
mula2 cuba baca al fatihah dan doa "robbish rohli sodri wayassirli amri wahlul uqdatan millisani yaf qohu qaulii" untuk tenang kan hati yg gementar,berdebar2.kemudian cuba beranikan diri,kuatkan semangat dan cuba bawa keliling rumah dulu sebagai latihan.
 
masuk refresh class dulu kalau dah lupa cara yg betul untuk pandu.dorongan dari ahli keluarga terdekat juga sangat penting untuk memahirkan kembali skill.
 
dah cuba semua usaha,lastly jgn lupa serahkan segala-galanya kepada Allah swt.Kemalangan dan segala yg tidak diingini berlaku minta Allah hindarkan segala kesulitan.
 
selamat mencuba.

Jawapan 2:
salam, 

ana lepas dapat lesen ana gantung ( tak bawa kereta selama 2 tahun sebb takut). Tak tahu lah sebab apa ,nak kata exm n test driving past just for one time. mungkin sebab satu peristiwa ana  cuba bawa dan terlanggar kereta org, sikit je kena tapi kena pau smpai 200. Lepas tu ana gantung lesen 2 thun.
Puas shbt ana nasihat , ibubapa nasihat tapi fobia. Benar doa dan usaha ana berjaya dan juga nasihat seorang kakak ni.. Sebenarnya orang yang di atas jalan raya bukan semuanya berani, semuanya berhati-hati..anggaplah kereta tu seperti kereta sorong.

"TURN YOUR TRASH COMPUTER FOR CASH"

8 Motivasi:

Legasi Piston Pecah said...

aku dulu fobia gak..
kes abang aku bawak kete terlanggar bumper kete orang...masa tu kete wira,tak pakai power stering.
lama2, bawak aje kete tu.cuma bila sampai kt tempat2 sempit...lebih berhati-hati.agak2 tak boleh masuk, jgn masuk okey..

REMEDY said...

To LPC: tempat2 yang sempitlah yang paling best bro....ngam2 jer cilok

chenta said...

sy sedih pas dpt lesen sy terus xbawa kereta.. sy slhkan makcik yg ajar mandu tu.. smpi sekrg sy fobia.. doakan la sy berani ye..

mushroom farah said...

tak tahu kenapa rasa takut nak bwk kerta n motor even dh ada lesen..stiap kli ingt nk bwk mesti mengeletaq..Tu bru ingat x bawak lagi..adushh,..=(

Anonymous said...

sy dulu pun fobia juga...lpas dpt lesen permanent sy eksiden...lpas tu 5 tahun sy x bawa kereta...tp baru2 ni sy beli kereta auto..rasa takut masih ada...tp sy lawan jg....

Princess Syaf said...

kite sama kes. saya pon alami fobia yang sama.. takut bila berada di sebelah lori2 besar...

Anonymous said...

Saya pun baru ambik keta arini.kwn yg drive dr kedai td..pastu parking kt umh kwn..drg dare I drive srndri...2 thn jgk x bwk keta...huhu...camne ni

Anonymous said...

sy pn fobia bile bwk kete tmbh2 bile nk msuk simpg kelam kabut dbuatnyee..smpi skrg hasrat tu ade tp ketakutan kuat mgcengkam....

Post a Comment

"KITAR SEMULA KOMPUTER UNTUK TUNAI"

REMEDY X-CHANGE LINK FORM

create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com!
Your Nick:
Your Blog URL: