19 September 2011

Usahawan Tegar Definisi Dari Remedy Karung Guni

Populariti mengalahkan situasi, Sering kita dengan pelbagai nama dan juga panggilan diberikan kepada peniaga zaman moden seperti "Small Office Home Office" (SOHO), Internet Marketer (IM) usahawan online dan sebagainya.

Ada peniaga yang low profile tapi keuntungan berlipat kali ganda dan mereka ini suka diam-diam dan tidak mahu heboh. Ada juga yang baru mula berniaga dan untungpun tak seberapa tapi sudah riuh ibarat bertelur sebiji riuh sekampung.

Remedy suka kaitkan Usahawan Tegar dengan kesediaan usahawan itu sendiri menerima dan menyesuaikan konsep asas perniagaan iaitu keuntungan, balik modal dan kerugian dalam sesuatu perniagaan yang diceburi. Tiga konsep asas ini juga perlu disokong dengan beberapa sifat wajib yang perlu ada seperti kesabaran, ketekunan, kegigihan,cepat belajar dan yang paling penting ialah kreativiti.

Usahawan Tegar yang benar-benar tegar dapat dinilai dari pelbagai sudut bukan sahaja dari keuntungan atau kerugian tetapi sejauh mana usahawan tersebut mampu bangun semula dari kegagalan. Ianya seperti ketagih membuat sesuatu perniagaan.


Anda juga boleh merujuk pada beberapa artikel yang berkaitan seperti di bawah:


Usahawan Tegar Malaysia
Kelab Usahawan Tegar

16 Motivasi:

Anonymous said...

Ramainya blogger buat entri pasal usahawan tegar ni...ada apa2 surprise ke ni?

lambdasp!!n said...

bravo bro...
TT pun ada bakat jadi usahawan tegar jugak ni...
hhehe...

REMEDY said...

To Anon

ni bro mesti salah seorang peserta pertandingan kan?

REMEDY said...

To Lamb:

Saya biasa2 je bro....untung biar sikit yang penting berterusan..still cari ilmu lagi ni

Anonymous said...

Semoga TT dpt jana keuntungan yg berkesan melalui blog

REMEDY said...

To Anon lagi:

Tq byk2....folloe ler blog saya kalau sudi

MrRiz said...

Untuk menjadi usahawan tegar perlu usaha bersungguh2 tanpa mengenal jemu... biar jatuh tersungkur, namun bangun semula mengorak langkah menuju kejayaan..
yg penting idea..idea..idea..

REMEDY said...

To MrRiz:

yuo are da men....benar seperti dikata...namun tidak ramai yg berjiwa kental

zam said...

tegar tu bermaksud sebati dgn sistem tersebut..

bnyak perkara tegar seperti miskin tegar,penagih dadah tegar,peminat games tegar dan yng paling payah nak buat ialah kaki solat tegar...:D

rizz one said...

laman blog yang sangat menarik, good job bro
usahawan tegar 2011 perintis masa depan

wak handalan said...

usahawan tegar ni mcm penjudi tegar jgk..kene gamble selalu..cuma bezanya judi tu hareemm

REMEDY said...

To Zam:

sebati...bila dah sebati ianya akan jadi alah bisa tegal biasa...

REMEDY said...

To Rizz One:

Wah sahabat pun singgah sini...blog biasa2 je tuan...

REMEDY said...

To Wak:

adeh..bro pun sesat sampai ke sini...memang terbaiklah

Carigold Member said...

Atas kertas memang senang nak cakap...tapi nak buat tak senang

Techno Phones said...

Hi there, I located your blog by mistake when i was searching AOL for this subject, I must tell you your blog is definitely helpful, I also like the design, its cool!

regards,

http://techno-phones.blogspot.com

Post a Comment

"KITAR SEMULA KOMPUTER UNTUK TUNAI"

REMEDY X-CHANGE LINK FORM

create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com!
Your Nick:
Your Blog URL: