21 January 2011

DIY Penjejak Kereta Anda Melalui SMS



Bahan - bahan :
1- Hp terpakai yg masih elok ( hp tersimpan dlm stor pun boleh ).
2- sim card maxis baru ( Rm8.80 ).
3- Top up Maxis Rm40.
4- In car charger ( kalau boleh yg berkualiti sikit ).

Mula2 in car charger tu buat pendawaian sikit untuk positif + dan Negatif -. Wayar positif + tu cucuk di fuse pencucuh rokok yg berfungsi bila suis kunci di on. Negatif tu screw kan pada body kereta.

kemudian masukkan sim card maxis yg baru beli tu. Top up kan sebanyak Rm40. Buat pendaftaran untuk aktifkan maxis selama setahun. Rm33 akan di tolak. so maxis anda akan sentiasa aktif selama setahun. tetapi pastikan top up setiap bulan sebanyak rm5 sahaja. then balance top up tu korang transfer lah kpd hp korang balik. dah siap dari hp korang tu taip find 012xxxxxxx dan hantar ke 22001. hp yg kedua tu akan menerima sms. korang hanya balas ya sahaja.

selepas semuanya selesai senyapkan hp tu. hp tu cucuk kpd in car charger tu dan sorok hp tu dimana2 tempat tersorok dan ikat dgn kabel tie. hp tu akan dicaskan baterinya secara automatik bila enjin dihidupkan. jgn off kan hp tu. biar hp tu hidup setiap masa. so bila korang pinjamkan kereta korang korang boleh jejak kereta korang secara senyap. biasanya kedudukan kereta korang akan berada 1 - 10 kilometer radius dari pemancar terdekat. segala information kereta korang akan dipaparkan di hp korang.

Pengguna Maxis to Maxis sahaja yg boleh guna sistem nie. cara nak jejak kereta korang taip find 012xxxxxxx dan hantar ke 22001. dlm masa 10 saat korang akan dpt msg sebagai contoh.RM0.30 Friend Finder : 012xxxxxxx is near Pasar Borong, Seri Kembangan,Selangor @ 19.45. maksudnya kereta korang berada di sekitar radius pemancar dekat situ. jika kereta anda dibawa ke JB tapi kawan atau sesaperlah yg pinjam kereta korang tu cakap pergi ke Kedah korang akan dpt tahu kereta tu dibawa ke JB.Ha kan senang tu.. aku akan dpt tahu kemana dia bawa kereta tu. setiap sms yg dihantar akan di charge sebanyak Rm0.30. inilah cara diy termurah untuk menjejak kereta korang.


"TURN YOUR TRASH COMPUTER FOR CASH"

3 Motivasi:

Syukie said...

sepuah x penah terfikir...cara ko lagi murah dari pasang GPS tracker dll..hebat..geniuss..



http://gohighways.blogspot.com/

Aries Gold said...

Kalau ada gambar step by step utk beginner lg best. Terbaek tuan!

Aries Gold said...

Kalau ada gambar step by step utk beginner lg best. Terbaek tuan!

Post a Comment

"KITAR SEMULA KOMPUTER UNTUK TUNAI"

REMEDY X-CHANGE LINK FORM

create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com!
Your Nick:
Your Blog URL: