16 December 2010

Antara Forum dan Blogger: Antara Popular dan Picisan


Sebenarnya, kepala otak remedy dalam minggu ni agak jammed sikit. nak karang satu entri pun rasa stuck...point dah ada tapi huraian macam hampeh...bukan apa, untuk bulan june...Annual leave freeze...ini semua disebabkan demam World Cup 2010...untuk memastikan korang semua dpt menyaksikan 64 unleashed live match dalam format full HD...so..jangan lupa saksikan live match ni nanti...xderlah penat remedy bekerja siang malam tapi korang tak tengok...tengok di Astro tau...ok lah...melalut pulak.

Sepanjang sebulan pelancaran E-Book RDS, sambutan alhamdulillah..memberangsangkan..cuma masih ramai lagi yang kurang faham dengan RDS..ada yang bertanya RDS ni software ke? senang ke install, download dan sebagainya..so, remedy highlight sekali lagi RDS ialah Faster and Systematic Blog walking Technique. sekarang dah jelas...RDS bukan software..tapi teknik.

Setiap orang yang bernama blogger memang wajib ada blog...ini pasti...kadang2 sorang blogger ada sampai 10 blog...so, kalau nak dikaitkan dgn dunia offline..blogger ni lebih sesuai remedy gelarkan sebagai peniaga...seorang peniaga wajib ada perniagaan. mempunyai kedai atau berniaga dari rumah (SOHO)..kadang2 seorang peniaga ada pelbagai bisnes dan ada banyak kedai. apa yang remedy nak kaitkan di sini ialah apa guna kalau kita ada kedai tapi tiada pelanggan? sama juga kalau kita ada blog tapi tiada pengunjung.

Pelbagai cara kita lakukan untuk promosikan kedai kita tadi termasuklah buat name card, tampal iklan di pondok talipon, hebahkan pada kenalan, buat promosi di surat khabar dan sebagainya...ada yang percuma dan ada yang berbayar. Sama juga dengan blog yang kita ada. bagaimana cara offline, begitu juga cara kita perlu promosikan blog kita untuk menarik semaksimum mungkin pengunjung untuk bertandang ke blog kita. remedy bukan otai dalam dunia blogger ni...dulu sekadar seronok2...cuma sekarang ni jer dah jatuh cinta...cuma dari pengamatan remedy yang setahun jagung ni...sebagai blogger kita kena bijak memanfaatkan peluang yang ada depan mata.

Sekarang ni pelbagai malaysia ping site wujud macam cendawan Gengblogger...RakanDauz.....bloggerfeedurl...gunakanlah sebaik mungkin kemudahan yang ada. Selain dari ping site...ada juga blogger yang bertukar link sesama blogger, program terjah yang dilakukan oleh Ben Ashaari...semua ni memang akan membantu kita untuk mempromosikan blog kita itu nanti...kalau nak dihitung jumlah blogger di malaysia memang tak terkira...punyalah ramai...di sini wujud persaingan...blogger perlu kreatif....networking teramatlah penting.

remedy amat tertarik dengan blogger yang ada unik identiti seperti Dauspozi, darkbatmanRedmummy, Unclepunyablog, Dahliajournal dan ada beberapa lagi blogger yang ada identiti tersendiri...daripaga puluhan ribu blog...keunikan blog mereka ini buatkan kita mudah ingat dan menjadikan mereka popular...ditambah pulak dgn sikap mesra blogger2 ni semua...memang bertambah popular lah. Tapi ada juga blogger yang popular dah mula sombong...biar remedy berterus terang jer...mudah..bukan apa supaya blogger lain jadikan tauladan...blogger seperti Ben Ashaari dan Justkhai memang popular dan terkenal di kalangan blogger...tapi sepanjang remedy blogwalking ke blog mereka...masih lagi remedy menunggu kunjungan balas...mungkin mereka sibuk tapi siapalah remedy di mata blogger seperti mereka...biarlah kalau mereka terbaca entri ini...remedy tak kisah pun...blogger seperti justkhai dan Ben yang suka mengkritik blog blogger lain semestinya bersedia untuk di kritik...barulah professional..

Cukuplah tu, untuk blogger yang masih lagi mencari sumber trafik ke blog...remedy sarankan gunakan juga platform forum..manfaatkan fungsi signature di forum2 malaysia yang terkenal untuk mendapat visitor dan juga backlick. Di bawah ni 5 forum yang korang boleh join dan cuba aktif..insya'allah...hasilnya memuaskan.


Forum Statistic
Threads: 125,818, Posts: 6,380,727, Members: 63,672 


Forum Statistic
Threads 31,652 Posts 762,458 Members 42,630


Forum Statistic
Threads: 11,420, Posts: 393,817, Members: 27,773


Forum Statistic
Threads: 24,759, Posts: 540,712, Members: 50,907


Forum Statistic
Topik 63,175 Kiriman 1,787,311 Ahli 10,567

Secara jujurnya, remedy paling aktif di carigold forum...di bawah ini ada statistik backlink yang datang dari forum carigold




Remedy harapkan dengan adanya entri ini dapatlah kita sesama blogger menambah sedikit ilmu yang tidak seberapa. Remedy juga ingin menyusun 10 jari jika entri kali ini ada rakan2 yang terasa...Wassalam....

"TURN YOUR TRASH COMPUTER FOR CASH"

20 Motivasi:

Legasi Piston Pecah said...

sebenarnya dah lama gak tak guna teknik RDS..masalah kekangan masa..

izzatt said...

SOALAN BOCOR MATEMATIK UPSR,PMR,SPM 2010 KLIK SOALAN BOCOR MATEMATIK

ozzy said...

Saya suka dgn catatan dan komen saudara..berterus terang dan jujur.

Dauspozi said...

Assalamualaikum,
Nice entry bro... thanks sbb pomot RD, dah ada lovelinks utk blog hijau... hehe, aku suka entri kali ni sbb berterus trang... Akan ku gunakan sebaik mungkin kemudahan seperti forum, dan pingsite lain, tq...
Ingat Hijau Ingat Daus

buyat(bebola tomato) said...

aish jujur sgt tu...
tp bagus lah...
xde la kire mngumpat kn??
uhuhu

CiK QiQi said...

ape yg kite knal sme le remedy...cme ben tu cik qiqi knal tp xpnh sgah pon..huhu

S.I.T.I said...

erm...teknik RDS tu bagus tp siti selalu tak sempat nak guna.heh,blog siti takde pn dlm bloglist remedy?? :)

zulkbo said...

salam ziarah anda..
moga sihat selalu
rasanya kesibukan membataskan
mereka..saya pun byk dah
komen kat blog si Ben tu
tunggu gak dia nak balas
komen kat blog saya.
tapi apakan daya..tak pe..
جزاك اللهُ خيراً‎

INTANKUTERPILIH said...

betul tu remedy...intan sangat setuju...yerla...saper la intan nie kan...kadang-kadang bloqwalking pon orang tak layan...mentang-mentanglah blog tak glemer...

tp kadang2 intan pon sama, kalau tinggal jejak kat shoutbox, memang tak balas, tapi kalau tinggal jejak kat komen entry, lambat pon akan intan balas, siap berkunjung lagi ke blog sana...

nursarah said...

saya selalu amalkan kunjungan ikhlas, tak harap dibalas, kerna kdg2 sy juga bz. tak sempat bls kunjungan visitors blog saya...=)

DaHLia said...

thanks remedy sbb link me here..
sama laa mcm remedy, harapkan mereka membalas dtg ke blog, mungkin mereka dtg sebagai silent reader...wallahualam :)

anyway, sis dah lama tinggalkan forum2 ni...dulu masa ada blogshop memang very aktif forum..kalo kat CG tu, trader rating sis dah 20+ ^_^

maCy said...

datangla blog maCy tp maCy ni blogger picisan je~

syue said...

saya blogger picisan, hehe. ben tu busy gila gila gila babeng kot smpi tk sempat nak pegi blog org lain. hahahh :) tp takpe la, u still hv u returning visitor rite? :D

darkbatman said...

ahaha..thx remedy sbb link aku.. erm.. nt aku wt en3 yg ko nak 2 sbb aku kene praktikal n kasi bukti kat visitor aku.heh. bru dpt gtau dh test.. ilne lak sengal.. tp aku ske ko terus terang cm2.. mmg betul pun. dlu aku tinggal msj kat cbx justkhai agak byk tp sume xdilayan..so.. jgn mghrp dorg reply tp kdg2 dorg rilent readers. so bg kita yg bru naik kene laa berusaha lebih supaya org kenal..hhe..aku cm2 la bro

Jubrey said...

disini ada sesuatu yang menarik untuk org yg ingin berjaya....insyaallah..http://www.bankrakyat.net/?ref=jubrey

TOLANIC said...

Forum Lowyat tak masuk dalam list awak ker?

Mr Noble said...

salam remedy. sori dah lama tak masuk blog ko. dashboard aku tgh masalah camni: You are not currently following any blogs. Use the "add" button below to enter blogs you'd like to follow in your Reading List. Learn more padahal mmg dah lama follow blog ni.

♥xaturen♥ said...

Salam., Remedy!
saya ni sekadar blog picisan je kut..
..entry yang sangat bagus! nak cuba jadi blog hebat juge,.. ermm..

Yaya said...

wah..bagus info ni..jujur dan bernas...yaya biasa masuk forum sekadar jadi pemerhati coz bukan lah blogger yang tegar..hihi..neway thanks for ur info...

Mr.Ady77 said...

i am new to blogger too, give u a creadit bro.. Nice Point of View..

please view mine, http://7dayabouthappiness.blogspot.com/

need more guide to make myblog more nicer & attractive with new idea to make it more better.

TQ

Post a Comment

"KITAR SEMULA KOMPUTER UNTUK TUNAI"

REMEDY X-CHANGE LINK FORM

create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com!
Your Nick:
Your Blog URL: