24 June 2010

Blogger Tutorial: Bagaimana Guna Berlainan Background di Setiap Blog Page

Remedy nak kongsikan satu cara macam mana nak gunakan berlainan background di setiap page yang ada di blog. Pasti kita inginkan keunikan dan kelainan di setiap page blog. remedy dah buat ekperimen dalam blog remedy untuk lihat hasilnya, Alhamdulillah menjadi. Korang boleh lihat page Home dan Active Blogger List. Nampak tak perbezaan background di situ? Kalau nak buat macam tu jom remedy kongsikan ilmu yang remedy dapat dari rakan blogger Kelvin dan Amanda

Untuk lakukan tips ini korang mestilah ada Page di dalam blog dan kedua korang mestilah dah ada background yang sesuai yang telah di upload di hosting seperti photobucket. di bawah ni ada link korang boleh guna background yang menarik. tapi jika dah ada design sendiri lagi baik.

Ally's Brown Style
My Style Background
Cutes Blog Background

TUTORIAL

dari blogger Dashboard, klik Design, seterusnya Edit HTML.  tandakan   Expand HTML   cari kod < / head >

Copy kod di bawah dan paste di atas kod tadi

< b:if cond='data:blog.url == "http://YOURBLOG.blogspot.com/p/PAGE.html"'>
< style>
body {
background-image: url(http://DIRECT_LINK_TO_BACKGROUND_IMAGE.com/IMAGE.JPG);background-position: center; background-repeat:repeat; background-attachment: fixed;}

< /style >
   < /b:if >


1.Tukar URL page http://YOURBLOG.blogspot.com/p/Page .html kepada url page korang
2. Tukar URL background http://DIRECT LINK TO BACKGROUND UMAGE.com/IMAGE.jpg kepada URL background korang sendiri

Selapas itu klik save template



Selamat mencuba

"TURN YOUR TRASH COMPUTER FOR CASH"

5 Motivasi:

cik aiLebiu said...

wah xjumpa lagi tutorial psl ni..thx for sharing :)

Legasi Piston Pecah said...

aku pon tak pernah jumpa gi tutorial sebegini..nice sharing bro.
-----------------------------------------
Dia Wanita & Juga Terkuat Di Dunia

Abang Long said...

HTML tu x cukup!
Patut kena tambah kod2 penutup untuk "style" dan "b:if"

REMEDY said...

Thank u Abang Long...Remedy dh tambah code yang tertinggal tu...

rozihb said...

Ilmu baru ni....thanks for sharing.

Post a Comment

"KITAR SEMULA KOMPUTER UNTUK TUNAI"

REMEDY X-CHANGE LINK FORM

create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com!
Your Nick:
Your Blog URL: