31 January 2011

Israel cemas pantau perkembangan di Mesir

BAITULMAQDIS: Di sebalik sikap berdiam diri, Israel memerhatikan perkembangan rusuhan antikerajaan di Mesir dengan perasaan berdebar kerana bimbang ia dapat menumbangkan rejim Hosni Mubarak yang selama ini banyak membantu dasar Tel Aviv di dunia Arab.

Ketika Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengarahkan kerajaannya tidak memberi sebarang reaksi mengenai situasi Mesir, syarikat penerbangan Sun D’Or secara diam-diam membawa keluar warga negara itu - termasuk diplomat - kembali ke Israel.


Operasi itu dibuat melalui satu penerbangan khas disediakan Sun D’Or. Sebagai sekutu akrab Israel, Tel Aviv memang mahu kestabilan kerajaan Hosni berterusan bagi melindungi kepentingan rejim Tel Aviv.


Mesir adalah negara Arab pertama berdamai dengan Israel dan sejak menggantikan Anwar Sadat yang dibunuh tiga dekad lalu, Hosni dengan taat menghormati setiap janji terkandung dalam perjanjian damai berkenaan.


Hosni juga bertindak sebagai penghubung Israel kepada dunia Arab dengan sering menjadi perantara dalam isu Palestin.


Lebih penting, kerajaan Hosni bekerjasama dengan Tel Aviv mengekang kumpulan pejuang Islam Palestin, Hamas, daripada mentadbir Gaza secara berkesan.

Seorang pegawai Israel mengaku amat bimbang terhadap masa depan Hosni.

“Kami juga bimbang kebangkitan rakyat itu menular ke Jordan atau wilayah Palestin,” katanya. - AP

 

"TURN YOUR TRASH COMPUTER FOR CASH"

0 Motivasi:

Post a Comment

"KITAR SEMULA KOMPUTER UNTUK TUNAI"

REMEDY X-CHANGE LINK FORM

create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com! create your own banner at mybannermaker.com!
Your Nick:
Your Blog URL: